Nieuws

Op maandag 15 april en donderdag 25 april vonden de twee laatste ‘De Held’ certificaatuitreikingen van dit schooljaar plaats bij basisscholen RKBS De Waterwilg en OBS Erasmus. De leerlingen hebben de laatste 4 weken lessen gekregen over pesten, plagen, discriminatie, racisme, geloof en wereldculturen. Het concept van De Held is dat voetbalspelers/speelsters gezien worden als helden, maar dat jonge kinderen ook helden kunnen zijn door zich in te zetten tegen pesten, racisme en discriminatie. Bij deze certificaatuitreikingen waren vijf ADO-spelers van de O21, Joey Brandt, Kaj van Houwelingen, Niels Noordhoek, Sky Heesen en Sinan Ozen, aanwezig.

De leerlingen van RKBS De Waterwilg en OBS Erasmus hebben de laatste vier weken hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ze gekroond konden worden tot ADO Den Haag Helden. Op 15 en 25 april was voor de leerlingen van groep 7 van beide scholen het prachtige moment aangebroken om hun certificaten te ontvangen en om het traject op een mooie manier af te sluiten.

Anne Frank Stichting

Bij beide scholen begon de bijeenkomst met het voorbereiden van een aantal vragen die de kinderen zouden kunnen stellen aan de O21 spelers van ADO Den Haag die op deze bijzondere dag op bezoek zouden komen. “Ronaldo of Messi?” is een vraag die nagenoeg bij elke school de revue passeert, maar de leerlingen schrijven ook vragen op over de onderwerpen van de lessen. Nadat de ‘journalisten’ hun voorbereiding hadden afgerond was er ook nog tijd om een workshop van de Anne Frank Stichting uit te voeren. Tijdens deze workshop kijken de leerlingen naar enkele video’s van scenario’s waarin de onderwerpen pesten, discriminatie en racisme naar voren komen. De leerlingen kunnen vervolgens de acties kiezen die naar de beste oplossingen leiden.

Boodschap van ADO Den Haag O21

Hierna was het tijd om de speciale gasten te verwelkomen: de O21 spelers van ADO Den Haag! Bij RKBS De Waterwilg waren Joey Brandt, Kaj van Houwelingen en Niels Noordhoek op bezoek, bij OBS Erasmus waren dit Sky Heesen en Sinan Ozen. De leerlingen legden het vuur aan de schenen van de spelers en hier kwamen ook veel leuke vragen uit: “Worden er spelers binnen jouw team ooit gepest?” of “Wat zou jij doen als je iemand ziet die gepest wordt?”. De spelers vertelden op hun beurt dat ze pesten, discriminatie en racisme compleet onacceptabel vinden en dat ze dit binnen hun leefwereld ook actief bestrijden. Een mooie boodschap voor alle leerlingen!

Afsluiting met voetbal

ADO Den Haag is natuurlijk een voetbalclub en hoe kan je beter het De Held traject afronden dan met een voetbaltoernooi! De leerlingen uit beide scholen konden aan de aanwezige spelers laten zien dat zij ook mee kunnen draaien met de top. Er werden meerdere fraaie doelpunten gescoord en ook fantastische aanvals- en verdedigingsacties uitgevoerd. Op deze manier was het niet enkel een leerzame, maar ook een gezonde bijeenkomst voor alle kinderen!
Eenmaal terug in de klas konden de leerlingen nog handtekeningen vragen aan de spelers en ook eventueel een selfie nemen met hun favoriet. Hierna was het tijd om afscheid te nemen van de spelers en om huiswaarts te keren met een ADO Den Haag gymtas vol leuke herinneringen.