NAC Breda 2 - 2 ADO Den Haag
  • Vrijdag 03 mei 2024 20:00u
  • Rat Verlegh Stadion

ADO Den Haag heeft de laatste uitwedstrijd van de competitie met een gelijkspel afgesloten. Op bezoek bij de Parel van het Zuiden wist de ploeg van Darije Kalezic al vroeg in de wedstrijd op een comfortabele 0-2 voorsprong te komen middels goals van Esajas en Veerman. Echter lukte het NAC Breda om in de tweede helft langszij te komen waardoor de Hagenaars de punten moesten delen: 2-2.

In de laatste reguliere uitwedstrijd van het seizoen kon ADO Den Haag niet beschikken over zowel Asante als Waem. Beiden ontvingen afgelopen maandag in de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht hun vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor ze het uitduel tegen NAC Breda aan zich voorbij moesten laten gaan. Dit betekende een basisplek voor zowel Koudossou als Absalem. Van Hintum zat voor het eerst sinds weken weer bij de wedstrijdselectie. Dit gold echter nog niet voor Van der Sande, Vigen en Sürmeli. De overige negen namen van het basiselftal waren identiek aan de laatste wedstrijd.

*Finn de Bruin* of ADO Den Haag

Hoewel het in de eerste minuten van de wedstrijd nog aftasten was voor ADO Den Haag in een bom- en sfeervol Rat Verlegh Stadion, was de eerste Haagse mogelijkheid daarentegen direct raak. Vlak zette zorgvuldig Esajas voor het doel die op zijn beurt de bal uit de lucht plukte en doelman Van de Merbel naast zag vissen: 0-1! Na de vroege voorsprong groeide het vertrouwen van ADO Den Haag. Een perfecte crosspass van Absalem bereikte de opgestoomde Koudossou die de bal strak voorlangs gaf. Even leek het of deze aanval op niets zou uitlopen, totdat de rappe Ideho de bal plots nog binnen wist te houden. Na een goede, individuele actie van de snelle buitenspeler zag zijn tegenstander zich genoodzaakt om in het zestienmetergebied aan de noodrem te trekken, waardoor scheidsrechter Van den Kerkhof terecht naar de stip wees. Veerman nam, net als afgelopen maandag, opnieuw plaats op elf meter en verzuimde niet. Zo stonden de bezoekers na ruim een kwartier spelen al op een comfortabele 0-2 voorsprong.

*Alex Schalk* of ADO Den Haag

Diezelfde voorsprong werd knap behouden toen Garbett de grootste kans namens de thuisploeg op de aansluitingstreffer kreeg. Een geplaatst schot werd door Marsman fantastisch uit de kruising geplukt. Enkele minuten later was de Haagse goalie opnieuw van enorme waarde, nadat Omgba de bal langs Marsman wilde schuiven. En zo keerde er een wat sterkere fase aan voor de Parel uit het Zuiden. Garbett probeerde het opnieuw van een afstand, maar ook dit keer lukte het hem niet om de bal tussen de palen te krijgen. Lucassen was namens NAC Breda eveneens dichtbij, nadat hij oog-in-oog stond met Marsman, echter belandde zijn schot in het zijnet. Na een goede beginfase waarin ADO Den Haag maar liefst twee keer trefzeker was, wist de ploeg, mede door een aantal goede reddingen van Marsman, in de eerste helft de nul te houden en gingen zij de kleedkamers opzoeken met een verdubbelde voorsprong.

lr240503ab16699

ADO Den Haag begon ongewijzigd aan de tweede helft, waar Schalk na vijftien seconden spelen het eerste schot richting vijandig doel schoot. Van de Merbel hoefde niet in te grijpen, omdat deze zichtbaar naast de goal verdween. Na tien minuten spelen creëerde de thuisploeg eveneens een mogelijkheid, maar deze had hetzelfde resultaat als het schot van Schalk: naast. NAC voerde de druk steeds wat meer op én met succes, Omgba kon van dichtbij de aansluitingstreffer binnenschieten: 1-2.

lr240503ab16828

Zodoende werd het ineens weer een spannende wedstrijd in Breda, maar een aderlating voor Marsman die met nog een ruim kwartier te spelen geblesseerd het veld moest verlaten. Coremans, die goed werd ontvangen door de supporters in het Rat Verlegh Stadion, was zijn vervanger. Met nog ruim tien minuten op de klok gaf de thuisploeg alles wat het had, met als gevolg dat ADO Den Haag moeilijker er onder uit kon voetballen en noodgedwongen steeds meer terugzakte op eigen helft. Als team werd er verdedigd en zagen ruim 17.000 supporters zelfs Veerman in het eigen zestienmetergebied ingrijpen. Er volgde nog een paar zeer spannende minuten, waar ADO Den Haag in de 90ste minuut toch nog een tegentreffer moest incasseren van invaller Haugen en zodoende een zege uit handen zag glippen.

NAC Breda - ADO Den Haag 2-2 (0-2)

Scoreverloop: 8. Esajas 1-0, 17. Veerman 2-0, 65. Omgba 1-2, 90. Haugen 2-2

Scheidsrechter: Van den Kerkhof

Opstelling NAC Breda: Van de Merbel; Lucassen (46. Koscelink), Martina, Van den Bergh Kemper (90+2. Royo), Omgba, Staring, Janosek, Garbett (84. Van Schuppen), Mar Omarsson (63. Haugen), Boere (63. Kuijpers)

Opstelling ADO Den Haag: Marsman (73. Coremans); Koudossou, Siereveld, Esajas (84. Sellouki), Absalem, Vlak, De Bruin (73. Klas), Schalk, Ideho (69. Van Hintum), Veerman ©, Van Mieghem (84. Van Wolfgang)

Auteur: Jill Verreijdt